fbpx
Previous
Next
Previous
Next

Visitors Center Oil Refineries

Client: Oil Refineries Ltd
Architect: Mebel Architects
Photo: Shai Epstein

The interior of the Bazan Oil Refinery’s visitor’s center shows how gas can be utilized throughout the home. At the center of the space, counters of plywood layers incorporate warm, hidden LED light. These fixtures make the layers appear as if they are floating in air, all the while the lights remain hidden, and do not impact the functionality of the surface. The sunken spotlights emphasize the scope of the space and highlight the elements on the walls (children’s room, kitchen, bathroom) without competing or interfering with the lighting of the screens. The wooden wall in the kitchen is lit from behind, allowing the light to burst through the cracks in the wall in such a way that gives incredible depth to the space.

The visitor center’s learning room is built from rows of computer tables highlighted by an illuminated upstand which marks the entrance to each row. Embedded into the wall there, is an illuminated display of test tubes showcasing various stages in the oil refining process.

Within the closed spaces located between the various buildings, we created a park-like atmosphere rich with greenery and pools of water. We lighted the wood with bollards – low columns used for outdoor lighting – which illuminates the vegetation but does not interfere with the view.